Scad salariile în toată România, fără excepție: muncă la fel de multă, pe bani mai puțini
Dacă nu ești specialist în economie și ai un salariu de 3.000 de lei net, iar șeful tocmai te-a anunțat că primești o mărire de 250 de lei, ai putea crede că vei trăi mai bine. Greșit!
Ca să înțelegi de ce nu ai niciun motiv de bucurie în această situație, trebuie să punctăm câteva elemente tehnice, iar apoi să facem o scurtă radiografie a salariilor românilor, din care vom înțelege, cât se poate de clar, faptul că deja muncim mai mult pe bani mai puțini, iar situația aceasta nu se va schimba prea curând.
Sigur ai auzit la televizor despre inflație și despre ritmul alert în care crește. Cele mai proaspete cifre de la Institutul Național de Statistică ne spun că rata anuală a inflației a ajuns, în septembrie, la 15,9%.
Cu alte cuvinte, avem scumpiri în masă. În paralel, dacă veniturile tale nu cresc, îți va scădea puterea de cumpărare. Pe de altă parte, chiar dacă se consemnează o creștere a veniturilor (după cum am oferit exemplul celor 250 de lei), dacă această majorare nu acoperă rata inflației, tot vei fi mai sărac, de la o lună la alta.
Așa funcționează inflația și este o problemă pentru toată economia. Scad salariile în toată țara din cauza ei, iar oamenii muncesc la fel de mult sau poate chiar mai mult, de teama să nu fie dați afară, deși banii sunt din ce în ce mai puțini sau, mai bine zis, mai lipsiți de valoare.
Ne arată acest lucru, cât se poate de limpede, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP), în Prognoza pe termen mediu 2022-2026.
Potrivit instituției, câştigul salarial mediu brut este estimat să crească în 2022 cu 10,6%, până la un nivel de 6.120 lei. Până aici toate bune, nu? De aici apar problemele, deoarece, din cauza inflației, câştigul salarial real probabil va scădea cu circa 2%!
Muncești de-ți ies ochii din cap, iar salariul îți ajunge să trăiești două săptămâni
„Pentru anul curent, câştigul salarial mediu brut este estimat să crească cu 10,6%, până la un nivel de 6.120 lei. Corespunzător, câştigul salarial mediu net se va majora cu 11,3%, ca urmare a unor măsuri de care beneficiază atât personalul din sectorul bugetar cât şi din sectorul concurenţial.
Cu toate acestea, pe fondul inflaţiei accentuate din acest an, câştigul salarial real este estimat să scadă cu circa 2,0%”, explică instituția.
Aceasta mai punctează faptul că, la noi în țară, anul viitor, câştigul salarial mediu brut va fi în 2023 de 6.789 lei/lună, iar banii primiți în mână de angajați vor fi cu 11,4% mai mulți, doar că, pe fondul scumpirilor, oamenii vor resimți doar o creștere cu 1,7%.